Pedro Almodóvar

De Spaanse grootmeester van camp, kleur en sterke vrouwenrollen

The Human Voice en 18 andere films nu integraal op Sooner!

Ontdek de hele collectie

The Human voice nu op Sooner!

Een vrouw (Tilda Swinton) komt thuis en wacht op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers staan klaar, maar hij komt niet. Ook de hond is rusteloos zonder zijn baasje. Tijdens een telefoongesprek tussen de vrouw en haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk. THE HUMAN VOICE is een korte film van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau. In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw.

Huur de film nu

Het vroege eigenzinnige werk

Als boegbeeld van La Movida, de Spaanse counterculture beweging, ontwikkelde Almodóvar een eigenzinnige en controversiële stijl
- Entre tinieblas (1983): Een nachtclubzangeres duikt onder in een klooster vol losbandige nonnen.
- Que he hecho yo para merecer esto? (1984): Een kuisvrouw op zoek naar de reden van de dood van haar echtgenoot, met als enige getuigen een hagedis.
- La ley del deseo (1987): Een broeierige driehoeksverhouding tussen filmregisseur Pablo, arbeidersjongen Juan en de bezitterige Antonio.
- Mujeres al borde de un ataque de nervious (1988): Pepa is net gedumpt terwijl haar vriendin Candela verliefd is geworden op een terrorist.

Ontdek de films

Een eigen stijl

Almodóvar komt bekend te staan voor zijn films vol kleur, het doorbreken van taboes en sterke vrouwen die front and center staan.
- Atame (1989): Ricky is net ontslagen uit een psychiatrische kliniek. Hij is geobsedeerd door pornoactrice en junkie Marina en ontvoert haar.
- Tacones lejanos (1991): Een dochter en moeder zijn op elkaar aangewezen nadat hun echtgenoot en ex-minnaar sterft op mysterieuze wijze.
- Kika (1993): Het geluk van Kika en Ramon wordt verstoord door een voortvluchtige gevangene, een lesbische huishoudster en presentatrice Andrea.
- La flor de mi secreto (1995): De hoofdredacteur van een krant wordt verliefd op Leo, maar weet niet dat zij zijn geliefde roman heeft geschreven.
- Carne Tremula (1997): David, een paralymische ster, wil wraak nemen op Victor, de man waardoor hij in een rolstoel belandde.

Kijk de films op Sooner

Internationale kaskrakers

Van op de grootste festivals ter wereld tot op de Oscars, rond de eeuwwisseling vielen de films van Almodóvar zowat overal in de prijzen.
- Todo sobre mi madre (1999): Esteban wil schrijver worden en de identiteit van zijn tweede moeder, een trans vrouw, ontdekken.
- Hable con ella (2002): Twee mannen hebben een vreemde vriendschap terwijl ze voor twee vrouwen in coma zorgen.
- La Mala Educación (2004): Een onderzoek naar het effect van religieuze scholing en seksueel misbruik op het leven van twee oude vrienden.
- Volver (2006): Na haar dood keert een moeder terug naar haar geboortestad om de situaties op te lossen die ze tijdens haar leven niet kon oplossen.
- Los abrazos rotos (2009): Een blinde schrijver moet zijn wonden van 14 jaar terug helen. Hij was toen bekend onder zijn echte naam en regisseerde zijn laatste film.

Ontdek de meesterwerken

Genrekoning en autobiografische films

Na de grote successen van het vorige decennium, legt Almodóvar de hand aan een aantal genrefilms en zeer persoonlijke verhalen.
- La piel que habitó (2011): Een plastisch chirurg creëert een synthetische onbreekbare huid. Zijn proefkonijn: een mysterieuze en wispelturige vrouw.
- Los amantes pasajeros (2013): De piloten, de bemanning en de passagiers van een vliegtuig naar Mexico City proberen de angst van het moment te vergeten.
- Julieta (2016): Na een toevallige ontmoeting besluit een vrouw met een gebroken hart de confrontatie aan te gaan met haar leven.
- Dolor y Gloria (2019): Een filmregisseur denkt na over de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt, terwijl het verleden en het heden om hem heen ineenstorten.

Kijk alle films van Almodóvar